Lebellin kauppiaantalon tiedottaja Harri Alatalo haastatteli säätiön hallituksen puheenjohtajaa Helena Patorantaa 24.10.2024 museon historiasta, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta.
Historia
Lebellin kauppiaantalolla on pitkä historia ja paljon opittavaa. Ennen kuin talosta tuli museo, se oli erittäin huonossa kunnossa. Kukaan ei ollut ylläpitänyt tai kunnostanut sitä, ja 1900-luvun alussa talo oli jo nähnyt parhaat päivänsä.
1930-luvulla Tyra Borg (1872-1948) kiinnostui talosta. Hän oli kulttuurihistorian tutkija ja teollisuusmies Antti Ahlströmin tytär.
Äitinsä, Eva Helena (os. Holmström Kristiinankaupungista), kautta hän oli myös ensimmäisen Lebellin pojan suora jälkeläinen. Tyra tuli erityisen tunnetuksi tutkimuksestaan kultasepistä ja hopeasepistä Suomessa. Kirjaa “Guld- och silversmeder i Finland” on edelleen saatavilla antikvariaateista.
Tyra oli myös eräänlainen kapinallinen, ja siksi hänet “karkotettiin” nuorena Kristiinankaupunkiin. Mutta hänen vanhempansa eivät ymmärtäneet, että Tyra itse asiassa halusikin oleskella Kristiinankaupungissa tätinsä luona.
Borg osti talon vuonna 1936 ja luovutti sen yhdistykselle Svenska Odlingens Vänner i Kristinestad. Hän kunnostutti talon A. Ahlström Oy:n avustuksella sekä omilla varoillaan ja kustansi ja täydensi itse talon sisustuksen ollen hyvin tarkka esineiden aitoudesta ja alkuperästä.
Hän palkkasi myös paikallisia käsityöläisiä kunnostukseen, muun muassa rautatieyhtiön kirjanpitäjän Rafael Sjöbladin, joka oli opiskellut koristemaalausta Ateneumissa, restauroimaan tapetit alkuperäisten fragmenttien mukaan. Rafael vietti kaiken vapaa-aikansa Lebellissä rekonstruoimalla niitä mm. alla olevien alkuperäisten fragmenttien pohjalta.
Tyra Borg lahjoitti talon ja rahaston sen ylläpitoon “säilytettäväksi muistomerkkinä menneiden aikojen kauppiaiden elämästä” säätiölle, joka nykyään hallinnoi museota. Tämän säätiön hallituksessa on edustaja A. Ahlström Oy:stä, edustaja Svenska Odlingens Vänner r.y.:stä sekä pohjoismaisesta etnologian professori Åbo Akademista tai hänen nimeämänsä Åbo Akademin edustaja.
Noilta ajoilta on säilynyt kirjeitä, joissa Tyra yksityiskohtaisesti kertoo esimerkiksi, kuinka museota tulisi kunnostaa ja mitä värejä tulisi käyttää.
Nykyaika
Siitä lähtien, kun museo ja säätiö perustettiin, säätiöllä on aina ollut erittäin hyvä ja toimiva hallinto. Ensimmäistä kertaa säätiön historiassa puheenjohtajana on nyt nainen. Helena Patoranta valittiin puheenjohtajaksi vuonna 2023. Helenalla on aina ollut suuri kiinnostus kaupungin historiaan ja historiallisiin esineisiin. Helena Patoranta valittiin puheenjohtajaksi myös siksi, että hänellä on visioita ja “draivia” saada asiat etenemään ja toimimaan, kokonaisnäkemys ja enemmän ideoita kuin mitä on mahdollista toteuttaa.
“Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Lebellin Kauppiaantalo on täysin ainutlaatuinen museoiden joukossa Suomessa. Monissa muissa paikoissa esineet on kerätty eri paikoista ja asetettu lasivitriinien taakse erityisiin museorakennuksiin. Lebellissä vierailija voi astua aitoon ja alkuperäiseen ympäristöön ja kokea ajan elämäntavan kaikilla aisteillaan.
Museon keskeinen sijainti kaupungissa on myös etu, koska se tekee vierailusta helppoa. Erityisesti tontilla oleva suolamakasiini, yrttitarha, kaksi varastorakennusta sekä pikkumökki, jota nykyään käytetään arkistona ja työhuoneena, koska emme lainaa kirjoja. Täällä on myös hieno kokoelma tapetteja, joista osa tulee pian olemaan mukana kirjassa vanhoista tapeteista Kristiinankaupungissa.”
Lebellin järjestämät tapahtumat ovat myös olleet harkittuja ja hyvin toteutettuja. Aiemmin on esitelty leluja ja vaatteita sekä järjestetty 1700-luvun juhlia. Kun naapurissa oleva Félénin talo ostettiin, pystyimme laajentamaan tapahtumatarjontaamme. Tässä vaiheessa panostamme paljon lasten ja nuorten kiinnostuksen herättämiseen.
Työ säätiössä on täysin talkooperusteista. Mutta säätiö maksaa palkkaa nuorille, jotka työskentelevät täällä kesäisin.
“Museo on siis säilynyt hyvässä kunnossa Tyran ajoista lähtien toimivan hallituksen ja erityisen suojelun ansiosta. Vaikka haluamme lisätä museon näkyvyyttä, emme halua liian paljon vierailijoita, koska suuri määrä kuluttaisi lattioita ja esineitä. Talvella esimerkiksi emme järjestä suuria tapahtumia, koska alkuperäiset lattialaudat eivät kestä vettä, suolaa ja nastoja.
Säätiön hallitus koostuu aina puheenjohtajasta, Ahlströmin jälkeläisten edustajasta, Åbo Akademin etnologian professorista tai hänen nimeämästään henkilöstä sekä edustajasta Svenska Odlingens Vänner i Kristinestad r.y.:stä. Minulla on aina myös kirjanpitäjä mukana kokouksissa. Tällä hetkellä meillä on lisäksi erityinen tilanne, kun Karl Bertil Borg, Tyran suora jälkeläinen, on hallituksessa.”
Svenska Odlingens Vänner on yksi kaupungin vanhimmista yhdistyksistä ja toimii Lebellin tukiyhdistyksenä. SOV järjesti myös suuria musiikkijuhlia jo ennen kuin rautatie tuli Kristiinankaupunkiin. SOV harjoitti myös hyväntekeväisyyttä, muun muassa keräämällä ja lahjoittamalla kirjoja ja muuta materiaalia kouluille Kristiinankaupungissa ja ympäröivillä alueilla, kuten Kaskisissa, Myrkyssä ja aina Seinäjoelle asti. SOV ylläpiti niin sanottuja kiertokirjastoja, kirjahyllyjä, jotka siirrettiin koulusta kouluun ja kylästä kylään. Myöhemmin ne jäivät pysyviksi osiksi kouluja ja kyliä.
Tulevaisuus
Lähitulevaisuudessa osallistumme ensinnäkin Kristiinankaupungin “Maaginen Joulu” -tapahtumasarjaan. Merikaupungin Joulu-tapahtumassa 7.12. klo 12-18 Félénin-talossa esitellään vanhoja ja vanhanaikaisia joulukalentereita, ja kahvilassa tarjoillaan voileipäpöytä. SOV on myös mukana järjestämässä paikallista Lucian päivää. Siihen kuuluu perinteinen Lucian aamu, jolloin Suupohjan Lucia vierailee Félénin talossa klo 8.00, ja jossa tarjoamme tunnelmallisen aamun sekä kahvia ja luciapullia. Lebellin Joulukalenteri-ikkuna avataan 15.12.2024 Félénin talossa osana Kristiinankaupungin elävää joulukalenteria. Lisätiedot osoitteessa
Lebellin Kauppiaantalon tulevaisuus näyttää valoisalta. Meillä on tulossa suuri projekti, joka on Félénin talon rappaus. Olemme käynnistäneet hakuprosessin ja toivomme saavamme avustuksia. Julkaisemme säännöllisesti sisältöä sosiaalisessa mediassa, mikä on huomattu vierailijoidemme keskuudessa. Tällainen näkyvyys on tärkeää, ja vuodesta 2024 alkaen olemme mukana uudella Ahlström-verkkosivustolla / Ahlström in Society (ahlstrominsociety.com).
Vastaa