Lebellin kauppiaantalo - Rococo - Foto by PicMi 2024

Lyhyesti

Lebellin kauppiaan­talo on Kristiinankaupungissa sijaitseva museo, jossa voit tutustua 1700- ja 1800-luvun kristiinalaisen kauppias­perheen elämään. Vuodesta 1762 säilynyt rakennus on toiminut museona vuodesta 1939.

Talon sisusta on hyvin autenttinen: 1700-luvun barokki­sali on ainut laatuaan Suomessa, salin katto­maalaukset ja tapetit ovat alku­peräiset, ja vihreä kaakeli­uuni on toden­näköisesti Suomen vanhin.

Lebellin kauppiaantalo - Barock - Foto by PicMi 2024

1760-luvulta aina 1840-luvulle vaihtelevat aistikkaat ja kauniit interiöörit kuuluvat museon harvinaisuuksiin. Huoneiden läpi kulkiessa näkee, miten toisiaan seuranneet aikakaudet löysivät jalansijansa myös Kristiinankaupungin kaltaisessa pienessä rannikkokaupungissa, josta oli runsaasti yhteyksiä muualle maailmaan.

Suuren kustavilaissalin isossa kaarevakulmaisessa sohvassa esimerkiksi on istunut Kustaa IV Adolf v. 1802, ja kun Venäjän tsaari Alexander I otettiin vastaan kaupungissa v. 1819, hänkin sai istua samalla sohvalla – mutta eri talossa.

Lebellin kauppiaantalo - Gustavian - Foto by PicMi 2024

Museon pihaa puolestaan ympäröivät ulkorakennukset, joista yksi on harvoja merenkulun loiston päiviltä säilyneitä suolamakasiineja.

Historiaa

Ensimmäisen kauppiastalon rakennutti 1720-luvulla Casper Lebell, alunperin puolalainen sotavanki, joka vapautettiin ja sai oikeuden harjoittaa kauppaa Kristiinankaupungissa.

Perheen arvovalta ja vauraus kasvoivat pojan, Casper Lebell nuoremman, myötä. Hän nousi luottamusta nauttivaksi porvariksi ja loi omaisuuden viemällä maasta tervaa ja puutavaraa ja tuomalla suolaa. Casper Lebell nuorempi rakennutti nykyisen talon v. 1762. Talossa asui kolme Lebellien sukupolvea ja kaksi sukuun avioitunutta Holmströmin sukupolvea, kunnes talo siirtyi toisiin käsiin. Lebellin kauppiaantalo on toiminut museona vuodesta 1939.

Lebellin kauppiaantalo - Holmströms - Foto by PicMi 2024

Yläkerran komea barokkisali alkuperäisine kattomaalauksineen ja kudottuine sirotetapetteineen on ainutlaatuinen Suomessa. Jokaisessa tapetin liuskassa on eri kuosi, ja salin vihreä kaakeliuuni kuuluu Suomen vanhimpiin säilytettyihin esineisiin. Rokokoota edustaa Lebellin förmaakiksi kutsuttu kamari, ja talossa on myös kustavilaistyylinen sali, empiresalonki ja Biedermeier-tyylinen kamari.

Lebellistä löytyy tietoa myös Kristiinankaupungin historiaa dokumentoivalta krsdigiarc.com-sivustolta.

Lebellin kauppiaantalo - Biedermeier - Foto by PicMi 2024

Intarsialipas, peruukkipölkky, teepöytä, nahkapäällysteinen kirstu, hollantilainen kaakeli, empire-huonekalut, käsinmaalatut tapetit ja muut kiehtovat esineet luovat museoon ainutlaatuisen ilmapiirin. Museon vanhimpiin esineisiin kuuluu pieni eebenpuinen lipas 1670-luvulta. Jotkut esineet ovat luultavasti kuuluneet Lebellin ja Holmströmin perheille, mutta suuri osa on peräisin 1700-luvun lopulta 1800-luvun alkupuoliskolle ja kuulunut seudun kauppias- ja laivanvarustajasuvuille.

Lebellin kauppiaantalo - Empire - Foto by PicMi 2024

Kesäisin talolla järjestetään 1700-luvun iltoja, esim. Bellmanin vierailu Kristiinankaupunkiin, trubaduuri-iltoja ja näytelmiä. Teemanäyttelyitä, esim. valokuvanäyttelyitä, järjestetään suunnilleen joka toinen vuosi.

Félénin talo

Museoalueeseen kuuluu myös Felénin talo vuodelta 1841. Siellä voidaan järjestää erikoisnäyttelyitä ja tapahtumia.

Felenin talossaa ja sen puutarhassa toimii myös kesäkahvila. Tarjoilu muina aikoina järjestetään sopimuksen mukaan. Taloa voi vuokrata yksityistilaisuuksiin.

Café Lebell