Puheenjohtaja Helena Patoranta

Intervju med ordföranden

Lebellska Köpmansgårdens informatör Harri Alatalo intervjuade Lebellska stiftelsens styrelseordförande Helena Patoranta den 24.10.2024 om museets historia, nutid och framtid.

Historia

Lebellska Köpmansgården är ett hus med både historia och där man kan lära sig mycket. Innan huset blev ett museum var det i mycket dåligt skick. Ingen hade underhållit eller renoverat det, och i början av 1900-talet hade huset redan ”sett sina bästa dagar.”

På 1930-talet blev Tyra Borg (1872-1948) intresserad av huset. Hon var kulturhistorisk forskare och dotter till industrimannen Antti Ahlström.

Lebellin kauppiaantalon perustaja Tyra Borg

Genom sin mor, Eva Helena (född Holmström i Kristinestad), var hon även en direkt ättling till den förste Lebell-sonen. Tyra blev särskilt känd för sin forskning om guld- och silversmeder i Finland. Boken Guld- och silversmeder i Finland finns fortfarande tillgänglig i antikvariat.

Tyra var också något av en rebell, och därför ”förvisades” hon som ung till Kristinestad. Men hennes föräldrar förstod inte att Tyra egentligen ville vistas i Kristinestad hos sina mostrar.

Borg köpte huset år 1936 och överlämnade det till föreningen Svenska Odlingens Vänner i Kristinestad. Hon lät renovera huset med hjälp av bidrag från A. Ahlström Oy samt med egna medel, och bekostade och kompletterade själv husets inredning med största noggrannhet för äkthet och ursprung.

Hon anlitade också lokala hantverkare för renoveringen. Hon anställde bland annat järnvägsbokhållaren Rafael Sjöblad, som studerat dekorationsmålning vid Ateneum, för att restaurera tapeterna efter originalfragmenten, och Rafael tillbringade all sin fritid på Lebell med att rekonstruera dessa.

Lebellin kauppiaantalon rokokoohuoneen rekonstruoitu tapetti ja alkuperäinen fragmentti

Tyra Borg donerade huset och en fond för dess underhåll ”att förvaltas som ett minnesmärke över köpmännens liv i gångna tider” till en stiftelse som numera förvaltar museet. I styrelsen för denna stiftelse finns en representant från A. Ahlström Oy, en representant från Svenska Odlingens Vänner samt en professor i nordisk folkkultur från Åbo Akademi eller av den personen utsedd representant från Åbo Akademi.

Det finns också bevarade brev från dessa tider, där Tyra i detalj berättar till exempel hur museet skulle renoveras och vilka färger som skulle användas.

Nutid

Sedan museet och stiftelsen grundades har stiftelsen alltid haft en mycket god och fungerande administration. För första gången i stiftelsens historia är nu en kvinna ordförande. Helena Patoranta valdes till ordförande 2023. Helena har alltid haft ett stort intresse för stadens historia och historiska föremål. Helena Patoranta valdes till ordförande även därför att hon har visioner och ”drive” för att få saker att gå framåt och fungera, en helhetssyn och har fler idéer än det går att genomföra.

”Personligen tycker jag att Lebellska Köpmansgården är helt unik bland museer i Finland. På många andra håll är föremål insamlade från olika platser och uppställda bakom glasmontrar i särskilda museibyggnader. I Lebellska kan besökaren kliva in i en autentisk och ursprunglig miljö och uppleva tidens livsstil med alla sina sinnen.

Lebellin kauppiaantalo - Empire - Foto by PicMi 2024

Museets centrala läge i staden är också en fördel eftersom det gör det lätt att besöka. Speciellt är även saltmagasinet på tomten, örtagården, två förrådsbyggnader samt lillstugan, som idag används som arkiv och arbetsrum eftersom vi inte lånar ut böcker. Här finns även en fin samling tapeter, varav en del snart kommer att finnas med i en bok om gamla tapeter från Kristinestad.”

Evenemangen som Lebellska ordnat har också varit genomtänkta och väl utförda. Tidigare har man ställt ut leksaker och kläder och ordnat 1700-talsfest. När Félénska huset köpts kunde vi bredda vårt evenemangsutbud. I detta läge satsar vi mycket på att väcka intresset hos barn och ungdomar.

Sonja Lumpeen perennatyöpaja Avoimet Portit-tapahtumassa kesäkuussa 2024

Arbetet för stiftelsen är helt och hållet på talkobasis. Men stiftelsen betalar lön till ungdomarna som sommarjobbar här.

Museet har alltså bevarats i gott skick ända sedan Tyras tid tack vare en fungerande styrelse och särskilt skydd. Trots att vi gärna vill öka museets synlighet, vill vi inte ha för många besökare eftersom ett stort antal skulle slita på golv och föremål. På vintern till exempel har vi inga stora evenemang eftersom de ursprungliga golvbrädorna inte tål vatten, salt och dubbar.

Stiftelsens styrelse består alltid av ordföranden, en representant för Ahlströms ättlingar, en etnologiprofessor från Åbo Akademi eller en av honom utsedd person samt en representant från Svenska Odlingens Vänner i Kristinestad r.f. Jag har alltid även med mig en bokförare på mötena. Just nu har vi dessutom en speciell situation med Karl Bertil Borg, en direkt ättling till Tyra, i styrelsen.

Svenska Odlingens Vänner är en av stadens äldsta föreningar och fungerar som understödsförening för Lebellska. SOV arrangerade också stora musikfester redan innan järnvägen kom till Kristinestad. SOV drev även välgörenhet, bland annat genom att samla och skänka böcker och annat material till skolor i Kristinestad och i omkringliggande områden, som Kaskö, Mörtmark (Myrkky) och ända till Seinäjoki. SOV underhöll så kallade vandringsbibliotek, bokskåp som flyttades från skola till skola och från by till by. Senare stannade de kvar och blev permanenta delar av skolorna och byarna.

Framtid

Inom den nära framtiden deltar vi först och främst i Kristinestads ”Magisk Jul”-evenemangsserien. Under Sjöstadens Julhem 7.12 kl. 12-18 visas det i Félénska huset gamla och gammaldags julkalendrar, och i kafédelen serveras en smörgåsbuffé. SOV är även med och arrangerar Luciafirandet i kommunen. Dit hör den traditionella Luciamorgonen med besök av Syd-Österbottens lucia kl. 8.00 i Felénska huset, då vi bjuder på stämningsfull morgon och kaffe med luciabullar. Julkalenderfönster öppnas den 15.12.2024 i Felénska huset som en del av Kristinestads levande julkalender. Mer info om detaljer på Visitkristinestad.fi > Evenemang.

Framtiden för Lebellska Köpmansgården ser ljus ut. Vi har ett stort projekt på kommande och det är rappningen av Felénska huset. Vi har satt igång ansökningsprocessen och hoppas på bidrag.Vi publicerar regelbundet innehåll på sociala medier, vilket uppmärksammats av våra besökare. Synlighet som denna är viktig, och från och med 2024 är vi med på den nya Ahsltröm hemsidan / Ahlström in Society (ahlstrominsociety.com)

Lebellin kauppiaantalon rokokoosali


Kommentit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *